top of page

Gledališka skupina

70 GS.JPG

Gledališka skupina


Jeseni leta 2003 je ponovno zaživela ljubiteljska sekcija - Gledališka skupina KUD Dolomiti Dobrova, ki je naslednica dolgoletne gledališke tradicije na Dobrovi.
Že v maju 2004 smo uprizorili komedijo Fadila Hadžića »DRŽAVNI LOPOV«, ki je postala prava uspešnica malih in velikih odrov po celi Sloveniji. Celotno dogajanje je postavljeno v zapor, zanimiva podrobnost pa je, da so bile v predstavi uporabljene prave zaporniške postelje. Člani gledališke skupine smo si jih prvotno izposodili v Zavodu za prestajanje kazni zapora Ig, kasneje pa so se dogovorili, da postelje obdržijo, v zameno pa so predstavo odigrali prav v omenjenem zaporu.

V naslednjih letih smo v sekciji pripravili naslednje premiere predstav:
- 2005 dve enodejanki Jeana Variota: »VELIKAŠKA NOROST IN SMEŠNA ZGODBA O ČAROVNIKU FAUSTU«
- 2006 Jean-Jacques Bricairej - »DOHODNINA«
- 2007 Marshe Norman “LAHKO NOČ, MAMA
- 2008 Ephraim Kishon“ POROČNI LIST”
- 2010 Peter Shaffer: Črna komedija
- 2012 Dve enodejanki: Obisk v gledališču (Karla Valentin) in »Veš da te ne slišim če teče voda« (Robert Anderson)
- 2013 Renee de Obaldia: Veter v vejah Sasafrassa
- 2015 Ken Ludwig: Sleparja v krilu
- 2017 Ephraim Kishon: Bil je Škrjanec
- 2019 Slawomir Mrožek: Emigranta

Pomembnejši dosežki:
- 2007 - Čufarjevi dnevi: nagrada Sonji Gruden za vlogo hčerke Jessie v predstavi Lahko noč, mama
- 2008 - uvrstitev na regijsko Linhartovo srečanje osrednje Slovenije v Cerknici s predstavo Poročni list - dobitnika nagrad srečanja sta bila Vesna Cestnik v vlogi "Šifre" - nagrada za najboljše odigrano žensko glavno vlogo in Franci Končan za odlično režijo in vodenje igralcev KUD Dolomiti Dobrova
- 2010 - predstava Črna komedija je bila uvrščena na 49. Linhartovo srečanje
- 2015 – predstava Sleparja v krilu je bila uvrščena na regijsko Linhartovo srečanje v Priničah
- 2019 – predstava Emigranta je bila uvrščena v spremljevalni program Novačanovih gledališki srečanj leta 2019

Posebej je potrebno omeniti dolgoletnega režiserja, mentorja, sodelavca in prijatelja Francija Končana. V več desetletij dolgem ustvarjanju je režiral številne odlične predstave v Horjulu, na Dobrovi in tudi drugod po Sloveniji, neizbrisen pečat je pustil tudi pri zamejskih Slovencih v Avstriji -  kjer je še mogoče slišati slovensko besedo.
Leta 2003 je prejel Tischlerjevo nagrado, leta 2010 je prejel zlati znak za zasluge za Republiko Avstrijo na področju odrske umetnosti, kup nagrad na številnih Linhartovih srečanjih…. Priznanje za življenjsko delo …

Poleg lastne produkcije je gledališka skupina v sezonah od 2005/2006 do 2019/2020 organizirala tudi gledališki abonma. V nabor so vedno prišle najboljše ljubiteljske predstave iz cele Slovenije in tudi iz zamejstva, pogosto se je v abonma vključila tudi po ena profesionalna predstava, najpogosteje (ne pa vedno) v mono izvedbi.

V letu 2020 je v aktivnosti grobo posegla epidemija covid-19 in za več kot 2 leti povsem ustavila dogajanje.

V sezoni 2022/2023 smo ponovno zagnali gledališko dejavnost, decembra 2022 so pri nas gostovali člani Koroškega deželnega teatra (s predstavo Kanarčkova župca), "oživili" smo lastno predstavo Emigranta, spomladi 2023 pa smo se udeležili dogodka "Gledališka tržnica" (srečanje ljubiteljskih gledališč s cele Slovenije).

V sezoni 2023/2024 ponovno organiziramo gledališki abonma, v načrtih imamo tudi postavitev nove lastne predstave.

_I6I1501.jpg
bottom of page